Alla inlägg den 6 april 2013

Av Ella Sundstedt - 6 april 2013 09:30

Högt blodtryck kallas även för hypertoni vilken är en tyst sjukdom som smyger sig på sävligt. Man behöver inte alla fall vara medveten om om att man är drabbad. Högt blodtryck är inte bara något som drabbar äldre personer eller personer som är tjocka utan det kan nu till dags drabba vem som helst. Största anledningen till det är att stressen har ökat ytterst i samhället de senaste åren. Men också att fetman hos befolkningen ökar, blodtrycket blir allmänt sett högre hos de personer som är tjocka då hjärtat måste ta i mer för att pumpa runt blodet i hela kroppen. Nedan ser du en bild på hur en avläsare på en blodtrycksmätare ser ut.


 

Man kan sänka blodtrycket genom medicinering, för att få reda på vilken medicin som är bäst ska man konsultera sin läkare.

Blodtrycket och hjärtat

Blodtrycket är det tryck som uppkommer när hjärtat pumpar ut blod genom kroppen. Det syrerika blodet måste skickas ut till hela kroppen och dess organ och det åker genom kroppen med hjälp av blodtrycket. Blodtrycket är därför riktigt vitalt för människans överlevnad. Och det är essentiellt att man har ett normalt blodtryck. Både ett för högt och ett för lågt blodtryck kan vara farligt, det finns som tur är lösningar till båda. Om man har ett lågt blodtryck bör man givetvis höja blodtrycket. Och om man lider av ett för högt blodtryck så bör du givetvis sänka blodtrycket.


Läs också: http://blodtryck.bloggplatsen.se/2013/04/04/9688026-behandla-ett-for-hogt-blodtryck/

Blodtrycksmätare

För att klarlägga vilket blodtryck man har så kan man använda sig av en blodtrycksmätare, ett sådant test kan antingen ske i hemmet med en manuell blodtrycksmätare eller med en digital blodtrycksmätare. Digitala blodtrycksmätare ger ett mer exakt värde än vad manuella gör. Men manuella blodtrycksmätare är överkomligare och kan ge indikationer på vilken nivå ditt blodtryck ligger på. Om du märker efter blodtrycks testet att du kan ha ett högt blodtryck så bör du kontakta en läkare för att göra ett test som ger ett exakt värde.

Kontrollera ditt blodtryck

Om du lider av ett högt blodtryck eller är i riskzonen så ska ditt övre blodtryck ligga mellan 120-139 slag i minuten medans ditt nedre ska ligga någonstans mellan 80-90 slag i minuten.

Man bör behärska blodtrycket åtminstone 1 gång om året, om man är äldre så ska man hålla särskilt hårt på kontrollerna.


Läs också:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mammans-blodtryck-kan-paverka-iq_7551484.svd

http://lagtblodtryck.bloggo.nu/


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards